Skip links

وکلا در سیستم حقوقی

 وکلا در سیستم حقوقی حامیان شما در گذرگاه های صعب العبور

وکیل به چه کسی می‌گویند؟ وکلا در سیستم حقوقی چه نقشی ایفا می‌کنند؟

وکیل جاتشین کسی است که  از طرف فرد دیگری حقیقی یا حقوقی، با عقد وکالت برای انجام کارها مأمور می‌شود. امکان مبادرت به تجارت را ندارد؛ چون خلاف شأن وکلا است در موضع دفاع نیز از تأمینات شغل قضا برخوردار است. وکلا در سیستم حقوقی نمی‌توانند وکالت را یک کسب‌وکار تلقی کنند.

وکلا در سیستم حقوقی مختلف، ممکن است نقش‌ها و مسئولیت‌های متفاوتی داشته باشند. در برخی کشورها، وکلا ممکن است به‌عنوان نمایندگان حقوقی مردم در دادگاه‌ها عمل کنند. در برخی دیگر، ممکن است در تدوین قراردادها، مشاوره حقوقی، یا در حل دعاوی غیرقضایی نیز فعالیت داشته باشند. وکلا دارای مهارت‌ها و دانش کافی برای مشاوره‌های حقوقی، نمایندگی در دعاوی و نگارش اسناد حقوقی هستند.

 

انواع وکلا در سیستم حقوقی از لحاظ صلاحیت و درجه اعتبار به دودسته زیر تقسیم می‌شوند:

وکیل پایه یک دادگستری: وکیلی که تحصیلات خود را در  مقطع لیسانس و بالاتر در رشته‌های حقوق و مبانی فقه گذرانده باشد. که پس از قبولی در آزمون دوره کارآموزی خود را سپری می کنند و  پروانه وکالت را کسب می‌کنند.  سپس پرونده‌های حقوقی گوناگونی را می‌توانند رسیدگی کنند.

کارآموز وکالت دادگستری:   افراد تحصیل‌کرده در رشته‌های حقوق پس از قبولی در آزمون‌های ورودی دشوار کانون وکلای باید مدتی را پیش وکلا در سیستم حقوقی باتجربه به‌عنوان کارآموز سپری کنند. کارآموزها می‌توانند در همان دوران کارآموزی زیر نظر سرپرستان خود، وکالت پرونده‌های سبک را بر عهده بگیرند. به وکلایی که در دوران کارآموزی به وکالت می پردازند، وکیل کارآموز و یا کارآموز وکالت می گویند.

 

انواع وکلا در سیستم حقوقی را می‌توان به چند دسته تقسیم کرد:

وکیل کیفری:

در دسته‌بندی‌های اصلی وکلا در سیستم حقوقی ابتدا باتوجه‌به نوع جرم و پرونده به دودسته حقوقی و کیفری تقسیم می‌شوند. وکلای کیفری با تسلط کامل بر قوانین و مقررات مربوط به این حوزه، به دعاوی کیفری می‌پردازند.

از وظایف مهم وکلا طرح شکایت کیفری در دادگاه و دادسرا است. همچنین پرونده‌های مربوط به جرایم و جنایت‌هایی مانند قتل، سرقت، کلاهبرداری، تخریب، توهین، تهدید، جرایم جنسی و… به وکیل کیفری مربوط و ارجاع می‌شوند.

وکیل مدنی:

به وکلا در سیستم حقوقی که برای انجام امور غیرقضایی توسط موکل استخدام می‌شوند. در واقع امروزه برای امور اداری و حقوقی وکیل مدنی را اختیار می‌کنند. که با موکل به دفتر اسناد رسمی مراجعه می‌کنند تا وکالت‌نامه‌ای را تنظیم کنند. طبق وکالتی که توسط وکیل مدنی و موکل تنظیم می‌شود. این وکالت نامه شامل یکی از موضوعات وکالت برای طلاق، فسخ اجاره، خریدوفروش خانه و رسیدگی به امور سازمان‌ها و ادارات دولتی اشاره می‌شود.

تفاوت وکیل مدنی با وکیل قضایی در این است که وکیل مدنی پروانه وکالت ندارد. اما وکیل قضایی پروانه وکالت دارد و انجام امور قضایی موکل خود را باید بر عهده گیرد.

وکلا در سیستم حقوقی

 

وکیل خانواده:

وکلای خانواده به وکلا در سیستم حقوقی گفته می‌شود که پرونده را در امور مربوط به قراردادهای قبل از ازدواج، طلاق، مهریه، نفقه و حضانت فرزندان به موکلین خود مشاوره می‌دهند. سپس هرگونه مسائل مربوط به خانواده از جمله موارد بزهکاری اطفال در محدوده وظایف وکلای خانواده است.

وکیل انتخابی:

یکی از رایج‌ترین نوع وکیل، وکیل انتخابی است که فرد وکلا در سیستم حقوقی خود را شخصاً انتخاب می‌کند.برای دفاع از حقوق خود در مراجع قضایی، قراردادی را تنظیم می‌کنند.

وکیل مع‌الواسطه:

برخی مواقع فرد شرایط لازم برای انتخاب وکیل را ندارد و انتخاب وکیل را به فرد دیگری می‌سپرد تا از طرف او وکیل را اختیار کند. به وکلایی که توسط افراد دیگری انتخاب می‌شوند وکیل مع‌الواسطه می‌گویند. این وکیل برای رسیدگی به کارهای جزایی و محکومیت‌های مالی انتخاب می‌شود؛ چون موکل به دلیل حبس نمی‌تواند وکیل انتخاب کند.

وکیل مهاجرت:

برای انجام کارهای مربوط به مهاجرت و حل مشکلاتی که رخ می‌دهد وکلای مهاجرت می‌توانند کمک شایانی کنند. سپس در زمینه ویزا، پناهندگی، اقامت ، گرفتن گرین کارت به افراد راهنمایی و مشاوره می‌دهند.

وکیل ملکی:

وکیلی که در زمینه ملکی پرونده هایی مانند دعاوی موجر و مستأجر، تنظیم سند را در این زمینه انجام داده باشد.  به صورت تخصصی بر روی دعاوی و املاک فعالیت کرده باشد زیرا شاخه ملکی سخت ترین شاخه حقوقی است.

 

Leave a comment

برای کاربری بهتر کوکی ها رو قبول کنید ممنونم